Hoe kies je een hosting provider? 10 zaken waar je op moet letten
Wil je een website bouwen, maar weet je niet zeker welke hosting provider je moet kiezen om je website te bouwen en te hosten? Of ben je gewoon in de war omdat er zoveel hosting providers zijn met talloze verschillende services? Maak je geen zorgen! In dit artikel leer je de 10 belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het selecteren van een hosting provider.
Of je nu een beginner bent die nog nooit een website heeft gehost, of simpelweg iemand die ontevreden is over zijn huidige hosting provider, je zult weten hoe je de perfecte hosting provider voor je kunt vinden zodra je klaar bent met het lezen van dit artikel!
1. Webhosting vormen
Ten eerste zijn er verschillende vormen van webhosting beschikbaar. Welke webhosting je nodig hebt, hangt af van je wensen. Hieronder vind je een uitleg van de verschillende vormen van webhosting, gesorteerd van goedkoopste naar duurste.
Shared hosting is de voorkomendste vorm van webhosting, waarbij meerdere websites resources delen op één server. Deze optie is betaalbaar en geschikt voor kleine websites met matig verkeer. Shared hosting is een uitstekende keuze voor nieuwe bedrijven.
Managed WordPress/WooCommerce-hosting is een vorm van gedeelde hosting die speciaal is ontworpen voor websites die op het WordPress-platform zijn gebouwd, met functies zoals back-ups, extra beveiliging en premium klantenondersteuning voor je WordPress-website. Managed WordPress-hosting kan iets duurder zijn dan standaard shared webhosting, maar het is nog steeds zeer betaalbaar en een uitstekende keuze als je een WordPress-website wilt bouwen.
Virtual Private Server (VPS) hosting biedt meer resources en controle dan shared hosting, omdat het de server verdeelt in meerdere virtuele servers, elk met zijn eigen besturingssysteem en resources. Het is een betaalbare optie voor de meeste bedrijven, maar het is duurder dan shared hosting. Het is ook moeilijker te gebruiken dan standaard shared webhosting of Managed WordPress, dus als je een beginner bent, is shared hosting een betere keuze.
Cloud hosting gebruikt meerdere servers om een website te hosten, wat flexibiliteit en schaalbaarheid mogelijk maakt. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor websites met veel verkeer.
Dedicated hosting biedt een volledige server exclusief voor je website en biedt het hoogste niveau van controle en resources. Dedicated hosting is de duurste vorm van hosting.
Als je net begint met een nieuw bedrijf, is shared hosting meestal de beste keuze. Vraag een webhost die je overweegt als je niet zeker weet welk vorm van webhosting het beste bij je bedrijf past. De meeste webhosts helpen je graag op weg.
2. Websitebouwer
Wil je je website bouwen met WordPress? Dat is helemaal goed! Bij de meeste hosts kunt je dat doen.
WordPress kan echter vrij lastig zijn als je er nog nooit een website mee hebt gebouwd. Dus als je een eenvoudigere manier wilt om een website te bouwen, is het een goed idee om te kijken of je hosting provider een gebruiksvriendelijke websitebouwer aanbiedt.
Je kunt zelfs platformen als Wix of Squarespace overwegen, die speciaal zijn ontworpen om het bouwen van een website gemakkelijk te maken voor iedereen die nog nooit een website heeft gebouwd. Als je je website bouwt met platformen als deze, hoef je meestal niet eens technisch werk te doen om je webhosting met je website te laten werken, omdat deze platformen ervoor zorgen. Dat kan het een stuk makkelijker voor je maken.
WordPress is echter veel meer aanpasbaar dan platformen zoals Wix of Squarespace. Er zijn duizenden WordPress-plugins en thema's die je kunt gebruiken om je website aan te passen. Dus als je zoveel mogelijk controle wilt, kan het bouwen van je website met WordPress een betere keuze zijn.

3. Snelheid
De snelheid van je website is om vele redenen ongelooflijk belangrijk. Het is bijvoorbeeld een factor die invloed heeft op de positie van je website op Google. Er zijn ook veel onderzoeken die aantonen dat de snelheid van een website een belangrijke rol speelt in de conversieratio. Onderzoekers van Portent ontdekten bijvoorbeeld dat een website die in 1 seconde laadt een conversieratio heeft die 3x hoger is dan een website die in 5 seconden laadt!
Je kunt erachter komen of de hosting provider waarin je geïnteresseerd bent snelle webhosting biedt door beoordelingen van andere bedrijven te lezen of door te zoeken naar zoiets als "snelste hostingbedrijven Nederland".
4. Reviews
Voordat je een webhostingpakket aanschaft, moet je zeker de beoordelingen van de hosting provider bekijken. Je wilt geen webhosting aanschaffen en later ontdekken dat er veel problemen zijn met je webhosting waar andere mensen al over hebben geklaagd in reviews.
Veel hosting providers zijn beoordeeld met meer dan 4,5 sterren, dus een hosting provider kiezen met minimaal een beoordeling van 4 of 4,5 is een goed idee.
5. Klantenondersteuning
Klantenondersteuning is een van de belangrijkste zaken als het gaat om het kiezen van je webhostingpakket. Klantenondersteuning is misschien niet belangrijk als je een product wilt kopen op een webshop, maar als je webhosting koopt, heb je het waarschijnlijk vroeg of laat nodig.
Je wilt later niet met problemen worden opgescheept, om er vervolgens achter te komen dat het bedrijf waar je je website host een vreselijke klantenondersteuning heeft. Heb je ooit een ervaring gehad met de klantenondersteuning van een bedrijf waarbij je het gevoel had dat ze niet eens naar je luisterden en alleen maar hun antwoorden aan het kopiëren en plakken waren? Jakkes!
Snelle klantenondersteuning is ook erg belangrijk. Stel je voor: Je hebt een probleem gevonden met je webhosting, maar een bedrijf doet er 2 dagen over om per e-mail te antwoorden en biedt geen telefonische ondersteuning. Je hebt 3 antwoorden nodig voordat ze het probleem eindelijk begrijpen. Dat betekent dat je minimaal 6 dagen hebt gewacht voordat je probleem wordt erkend, laat staan opgelost. Veel te lang!
Het lezen van de reviews van een bedrijf is een uitstekende manier om erachter te komen of ze een goede klantenondersteuning hebben, maar je kunt ze ook een e-mail sturen met je vragen voordat je je webhostingpakket aanschaft. Zo weet je hoe snel je vragen worden beantwoord.
6. Opslagruimte
De opslagruimte van je webhostingpakket bepaalt hoeveel bestanden erop kunnen worden opgeslagen. Als je een heel eenvoudige website wilt bouwen zonder veel afbeeldingen, is dit misschien niet zo belangrijk voor je. Maar als je een website wilt bouwen met veel afbeeldingen, blogs, video's, enz., is dit zeker iets waar je rekening mee moet houden.
Voor de meeste websites is 1 tot 5 GB opslagruimte voldoende. Het wordt aanbevolen om met een kleinere hoeveelheid opslagruimte te beginnen, omdat je bij de meeste hosting providers later gemakkelijk kunt upgraden wanneer dat nodig is. Zo voorkom je onnodige kosten.
7. Uptime garantie
Veel hostingbedrijven bieden een uptime garantie. De uptime bepaalt de minimale tijd dat je website online zal zijn. Als de uptime garantie bijvoorbeeld 97% is, betekent dit dat de host garandeert dat je website ten minste 97% van de tijd online zal zijn.
Veel hosts bieden echter een uptime garantie van meer dan 99%. Hoe hoger de uptime garantie, hoe beter het is voor je website.
8. CDN
Een Content Delivery Network (CDN) is een verspreid netwerk van servers op verschillende geografische locaties over de hele wereld, ontworpen om content te leveren aan eindgebruikers met hoge beschikbaarheid en prestaties.
Simpel gezegd: een CDN verbetert de laadsnelheid van je website, zeker voor internationale bezoekers.
Dus als je veel internationale bezoekers op je website verwacht, wil je misschien een hosting provider kiezen die een CDN bij hun webhostingpakketten biedt.
9. Andere functies
Verschillende hosting providers hebben verschillende functies bij hun webhostingpakketten. Als je bijvoorbeeld een WordPress-website wilt bouwen, profiteer je van een provider die toegang biedt tot een one-click WordPress installer, hoewel de meeste providers dit wel opnemen in hun webhostingpakketten.
Je hebt waarschijnlijk ook een SSL-certificaat nodig voor je website. Een SSL-certificaat beschermt de informatie die wordt uitgewisseld tussen je website en je websitebezoekers, zoals wachtwoorden en gebruikersnamen. Ook als je geen persoonsgegevens verwerkt, is het een goed idee om een SSL-certificaat te hebben, omdat het je ranking in Google kan verbeteren. De meeste providers bieden een gratis SSL-certificaat aan.
Sommige providers bieden zelfs gratis zakelijke e-mail aan bij hun webhostingpakketten, wat een goede manier is om geld te besparen.

10. Prijs
De prijs zou het laatste moeten zijn waar je rekening mee houdt bij het kiezen van een hosting provider, omdat de andere zaken die in het artikel worden genoemd een prioriteit moeten zijn.
De meeste shared webhostingpakketten kosten meestal tussen de € 1 en € 20 per maand. Dus als je budget erg laag is, kun je zeker een goedkope hosting provider vinden.
Houd er echter rekening mee dat sommige pakketten een jaarlijkse aankoop vereisen, terwijl andere dat niet vereisen. En bij sommige providers zijn jaarpakketten iets goedkoper dan maandpakketten. Als je wilt voorkomen dat je een jaar vooruit moet betalen, moet je een hosting provider zoeken die dat niet vereist.
Samenvatting van de 10 zaken om op te letten
Als je een beginner bent, heb je waarschijnlijk shared webhosting nodig, wat een uitstekende optie is. Het is betaalbaar en wordt aangeboden door veel hosting providers.
Het bouwen van je website met een platform zoals Wix of Squarespace kan het voor je een stuk eenvoudiger maken, maar het biedt niet de aanpassingsmogelijkheden die WordPress biedt. Als je ervoor kiest om je website op Wix, Squarespace of een vergelijkbaar platform te bouwen, hoef je je geen zorgen te maken over het apart kopen van webhosting, omdat dit bij hun websitebouwers is inbegrepen.
Let bij het kiezen van een provider ook op de snelheden, uptime garantie, klantenondersteuning, opslagruimte, andere functies en prijzen die door de hosting provider worden aangeboden. Het lezen van de reviews van een bedrijf is een goede manier om veel van deze zaken te weten te komen.
Hopelijk ben je nu klaar om je perfecte hosting provider te vinden!